Το μυστικό μίας επιτυχημένης ανακαίνισης.

Ανακαινίζουμε έναν χώρο όταν για διάφορους λόγους δεν πληροί κάποιες

προϋποθέσεις

 

Αρκεί λοιπόν να κρατήσουμε και να αναλύσουμε τις λέξεις «ΛΟΓΟΣ» και «ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ» από την παραπάνω πρόταση.

Θα πρέπει να έχουμε μπροστά μας ένα ξεκάθαρο λόγο για τον οποίο προβαίνουμε στην ανακαίνιση ενός χώρου. Να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή αντικειμενικά τι μας παρέχει και τι θα θέλαμε να μας παρέχει στο μέλλον. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πω πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχω γνωρίσει δεν ξέρει τον ακριβή λόγο που θέλει να ανακαινίσει τον χώρο του και τι προϋποθέσεις έχει ο χώρος. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν έχουν βάλει σε μια σειρά τα θέλω και τα πρέπει τους.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, το πιο συνηθισμένο για αυτήν την εποχή. Μια οικογένεια είχε ως τώρα ένα διαμέρισμα και το νοίκιαζε. Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης, αδυνατώντας να αγοράσει ένα νέο διαμέρισμα για ένα από τα παιδιά όπου μεγάλωσε και θέλει να φτιάξει τη δική του οικογένεια, μπαίνει στην διαδικασία να το ανακινήσει. Εδώ λοιπόν μπορεί ο λόγος της ανακαίνισης μπορεί να ακούγετε προφανής. Θέλουν να μετατρέψουν ένα παλιό διαμέρισμα σε νέο. Όμως εγώ όταν επισκέπτομαι το σπίτι, το βλέπω και ταυτόχρονα γνωρίζω την οικογένεια, ο λόγος αυτός αλλάζει, παίρνει μια νέα μορφή, γιατί;

Γιατί συναντώ ένα νέο ζευγάρι που θέλει να μετατρέψει ένα παλιό διαμέρισμα σε νέο πιο σύγχρονο. Τα θέλω των νέων ανθρώπων έρχονται σε σύγκρουση με των μεγαλυτέρων επειδή ο τρόπος ζωής των νέων ζευγαριών είναι διαφορετικός και οι επιρροές τους από τις σύγχρονες τάσεις διακόσμησης διαφέρουν σε σχέση με τις παλαιότερες. Πολλοί μου κάνουν λόγο για απίστευτες ώρες συζητήσεων με τους γονείς τους, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το σπίτι και πως, τι είναι απαραίτητο να γίνει και τι όχι… και πως δυστυχώς δε καταλήγουν πουθενά. Μη σκεπτόμενοι λοιπόν τις ηλικιακές διαφορές τους και το πόσο άλλαξε ο τρόπος ζωής μας, όσον αφορά την διαμόρφωση και διακόσμηση ενός χώρου και το σημαντικότερο μην έχοντας γνώση και εμπειρία από κατασκευές, χρόνο ζωής υλικών και φθορές, αυτομάτως οι ώρες που πέρασαν συζητώντας μεταξύ τους για το τι θα κάνουν και πως, πάνε χαμένες. Έτσι λοιπόν όλες αυτές οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ο λόγος της ανακαίνισης είχε απλοποιηθεί.

Εάν ο λόγος της ανακαίνισης είχε απλουστευθεί και γνωρίζαμε λίγο καλύτερα τι προϋποθέσεις έχει ο χώρος. Τι μπορεί δηλαδή και τι δεν μπορεί να γίνει.

Ανακαινίζουμε ένα διαμέρισμα ή μια κατοικία ώστε να κάνουμε κατά περίπτωση ορισμένες επιδιορθώσεις, βελτιώσεις ή τροποποιήσεις με αποτέλεσμα να γίνει καινούρια και να λειτουργεί καλύτερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια ανακαίνιση δεν έχουμε να σκεφτούμε μόνο την διαμόρφωση και την διακόσμηση αλλά και σημαντικά ζητήματα όσον αφορά την φθορά των υλικών, τις εγκαταστάσεις υδραυλικές – ηλεκτρολογικές, τις μονώσεις έναντι απωλειών θέρμανσης, ήχου, υγρασίας κ.α. Όλες οι εργασίες διαχωρίζονται σε απαραίτητες κατά πρώτο χρόνο και μη απαραίτητες ανάλογα με την χρονολογία κατασκευής της οικοδομής, τις φθορές που έχει υποστεί και την οικονομική μας δυνατότητα.

Μετά από μια ανακαίνιση επιζητούμε το βέλτιστο αποτέλεσμα μέσω εργασιών ώστε η κατοικία που θα παραλάβουμε να μην είναι σαν καινούρια άλλα πραγματικά καινούρια. Έτσι το μυστικό κρύβεται κάπου ανάμεσα στα θέλω, τα μπορώ και τα πρέπει μιας ανακαίνισης. Όσο καλύτερα ζυγίσουμε τα πράγματα βάση των αναγκών του χώρου, του τι θέλουμε να κάνουμε και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε, τόσο θα έχουμε πλησιάσει περισσότερο την επιτυχημένη ανακαίνιση.