Τρόπος σχεδιασμού μιας κατοικίας τότε και σήμερα.

Οι παλιές κατοικίες σχεδιάζονταν με προθάλαμο, το λεγόμενο hall κάτι που στο πέρασμα των χρόνων, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας είναι ένας

χώρος που διατηρείταιπάντα αχρησιμοποίητος. Οι Μακριοί διάδρομοι που σχημάτιζαν οι τοίχοι, απομόνωναν τα υπνοδωμάτια από το υπόλοιπο σπίτι. Σήμερα αποδεικνύονται στην πράξη άχρηστα τετραγωνικά - μη σωστής εκμετάλλευσης των μικρών κατοικιών. Το καθιστικό παλαιότερα ήταν ένας ερμητικά κλειστός χώρος που υποδεχόταν τους καλεσμένους μας μόνο σε γιορτές. Δεν μας περνούσε ούτε κατά διάνοια η σκέψη να το επισκεφτούμε στην καθημερινότητα. Σήμερα περνάμε τον περισσότερο χρόνο παραμονής μας στο σπίτι, στο καθιστικό. Η κουζίνα ήταν φρούριο της νοικοκυράς εκεί έκλειναν οι πόρτες για να μην εξαπλώνονται οι μυρωδιές στο σπίτι. Τώρα σχεδιάζουμε ανοιχτές κουζίνες. Τα ντουλάπια της κουζίνας μας είναι έπιπλα, κομψά και όμορφα. Η κουζίνα χρησιμοποιείται από όλα τα μέλη της οικογένειας. Ακόμη και ο μπαμπάς μας μαγειρεύει… όταν έχει κέφια.

Ο χρόνος που περνάμε όλοι μαζί στο σπίτι είναι λιγότερος σε σχέση με παλαιότερα. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και οι ώρες χαλάρωσης περιορισμένες. Η λύση στον καθημερινό, νέο τρόπο ζωής μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το να επιθυμούμε να βρισκόμαστε σε έναν ενιαίο χώρο – τόπο συνάντησης της οικογένειας, μέσα στην κατοικία. Στην τελική είναι όμορφο να μπαίνεις  κουρασμένος από την δουλειά και να σε καλωσορίζει η μυρωδιά ενός φρέσκου και λαχταριστού σπιτικού γεύματος και οι φωνές των παιδιών. Επίσης τα σπίτια μας είναι ολοένα και μικρότερα με αποτέλεσμα να πρέπει να εκμεταλλευτούμε σχεδιαστικά στο έπακρο κάθε δυνατότητα απόκτησης όσο περισσοτέρων αποθηκευτικών χώρων και να δημιουργήσουμε εργονομικά σχεδιασμένους χώρους και συνάμα καλαίσθητους και φιλικούς.  

Αν δεν είναι αυτή η ιδανική εικόνα ενός μοντέρνου χώρου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες του σήμερα, τότε ποια είναι;